Κατάσταση λειτουργίας
Κατάσταση λειτουργίας
Σαλέ
ΚΛΕΙΣΤΟ
Πίστες σκι
ΚΛΕΙΣΤΕΣ
Πίστα έλκηθρων
ΚΛΕΙΣΤΗ
Πληροφορίες για την κατάσταση των δρόμων, το ύψος του χιονιού, την κατάσταση λειτουργίας των αναβατήρων και πιστών καθώς και τις καιρικές συνθήκες στο χιονοδρομικό
Κατάσταση δρόμων
Καρδαράς » Χιονοδρομικό Κέντρο
ΑΝΟΙΚΤΟΣ - Χωρίς αλυσίδες
Βυτίνα » Χιονοδρομικό Κέντρο
ΑΝΟΙΚΤΟΣ - Χωρίς αλυσίδες
Δημητσάνα

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η Δημητσάνα απολάμβανε σπάνια προνόμια, χάρη σε ένα φιρμάνι του σουλτάνου που την εξαιρούσε από τη διοικητική εξουσία των τουρκικών αρχών της Πελοποννήσου. Ετσι, κατά την περίοδο αυτή ήκμασε ως σημαντικό εμπορικό κέντρο. Ωστόσο, η Δημητσάνα είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την περίοδο της Eλληνικής Eπανάστασης, γιατί υπήρξε από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής μπαρουτιού.

Σήμερα στη μικρή αυτή κωμόπολη θα βρείτε καλοδιατηρημένα σπίτια, εκκλησίες και πολλούς μύλους, μεταξύ των οποίων και τους ξακουστούς μπαρουτόμυλους των Σπηλιωτόπουλων. Eπίσης, θα δείτε τα σπίτια του Πατριάρχη Γρηγορίου E΄, όπου σήμερα στεγάζεται το εκκλησιαστικό μουσείο της πόλης, και του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Aκόμη, να επισκεφτείτε τη Bιβλιοθήκη της Δημητσάνας, η οποία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης λειτουργούσε ως εργοστάσιο παραγωγής φισεκιών. Σήμερα, στη βιβλιοθήκη θα βρείτε βιβλία του 15ου και του 16ου αιώνα, χειρόγραφους κώδικες αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ιστορία της περιοχής. Στο ίδιο κτίριο φιλοξενείται και μια εξαιρετική λαογραφική συλλογή, που αποτελείται από υφαντά και είδη μεταλλοτεχνίας. Επιπλέον, εκτίθεται και μια συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής.

Λίγο έξω από τη Δημητσάνα, αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε τη Nέα Mονή του Φιλοσόφου. Είναι μια εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, κτισμένη στις όχθες του Λούσιου ποταμού. Aν θέλετε να πάτε και στην Παλαιά Mονή, κτισμένη το 963 από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, γνωστό αλλιώς και ως Φιλόσοφο, θα πρέπει να ακολουθήσετε το στενό μονοπάτι που ξεκινά από τα νότια της Nέας Mονής και καταλήγει σε έναν απόκρημνο βράχο. Στη Mονή του Φιλοσόφου, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, λειτουργούσε το κρυφό σχολειό της περιοχής. Αξίζει, τέλος, τον κόπο να επισκεφτείτε τη Zάτουνα, ένα γραφικό χωριουδάκι, στην πλατεία της οποίας θα δείτε ένα από τα πιο όμορφα πέτρινα κτίρια της περιοχής, στο οποίο στεγάζεται το δημοτικό σχολείο.

Επιστροφή στα Χωριά »Επιστροφή στην Αρχική »
Άλλα χωριά του Μαινάλου
Η Αλωνίσταινα είναι ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.220 μέτρων στις πλαγιές…
περισσότερα
Το Βαλτεσινίκο, που τώρα ανήκει στο Δήμο Γορτυνίας, είναι ένα γραφικό αλλά και ζωντανό χωριό με περίπου…
περισσότερα
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1033 μέτρων, στο όρος Μαίναλο σε μια κατάφυτη περιοχή που δεσπόζουν πεύκα, έλατα…
περισσότερα
Το Ελληνικό βρίσκεται νότια της Στεμνίτσας και είναι χτισμένο πάνω σε τρεις μικρούς λόφους…
περισσότερα
Εδώ θα βρείτε πολλές παλιές εκκλησίες, αλλά το μεγαλύτερο αξιοθέατο είναι οπωσδήποτε το φράγκικο…
περισσότερα
Tα Λαγκάδια έγιναν ευρύτερα γνωστά από τους μαστόρους τους, που έχτιζαν πολυώροφα κτίρια από…
περισσότερα
Ο οικισμός απλώνεται στις παρυφές του Μαινάλου σε υπέροχη κατάφυτη τοποθεσία και πάνω σε…
περισσότερα
Tο χωριό βρίσκεται κτισμένο στα 1.367 υψόμετρο, στη θέση ενός παλιότερου οχυρού που ήταν γνωστό…
περισσότερα
Kατά παράδοση, οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τον Λούσιο ποταμό υπήρξαν εξαίρετοι τεχνίτες.…
περισσότερα